In prezent in intreaga lume televizorul este aproape singura poarta spre realitate, spre stiri, spre NEWS. In prezent tot ceea ce avem nevoie sa aflam, sa stim putem afla de la TV.

In ultimii zeci de ani numarul oamenilor care mai citesc carti au scazut drastic. Numarul oamenilor care mai citesc ziare la fel. In general numaraul oamenilor care NU lasa TV-ul sa fie unica sursa de informatii, a scazut. De ce?

Suntem asaltati din toate directiile de emisiuni care mai de care mai "cu sclipici", cu vedete de top, cu sani, craci si funduri. Avem stirile de la ora 5. Singurele stiri care ne trebuie ca sa fim un om "informat" .

Omul informat al generatiei noastre este omul care stie cine a parasit pe cine in lumea vedetelor. Ce masina si-a cumparat Gigi Becali. Ce au facut Basescu Si Udrea in avion. Ce face Mutu cu banii. Ultima manea, ultimu manelist aparat pe scena muzicala ( stai ca "scena muzicala" blocheaza pe multi, nu tata nu va speriati nu au inceput sa cante pe scene, inca canta la nuntile si botezurile marilor "afeceristi" romani, cel putin afaceristii pe care ii stiti voi) . Ultimu manelist care si-a cumparat vila cu piscina si masina "aoudi", "mertan", "bemveu" si altele . Versurile ultimului hit al verii. Hit tata, ce stiti voi! Recitim ca pe poezie versurile la colt de bloc cu prietenii la un pahar de "apa"+ rece, de fapt fara pahar, direct din sticla.

Daca nu stii toate astea esti "varza". Esti fara speranta, esti un prapadit.

"-Pai cum bah nu sti versurile lu Guta? Pe ce lume traiesti bah frate. "

"-Pamantul e rotund!

-Dute mah deaci se vede ca esti paiata, incultatule. Cum draqu traiesti pe un pamant rotund bah. lasane vere cu aberatiuni deastea. "

" - Putem clona oameni.

- Haha. Prea multe filme. Auzi bah Dorule cica clonam oameni acuma. "

Si partea rea este ca am gasit oameni care mi-au zis asta. Oameni care inca nu stiu ca clonarea este posibil. Oameni care inca nu stiu ca teleportarea a fost realizata. Oameni care inca nu cred ca pamantul este rotund. Oameni care INCA cred ca Pamantul este in centrul Universului. Oameni care inca mai cred ca am aparut acum 15000 de ani, creati de si dupa asemanarea Lui Dumnezeu.

Si toate astea le putem afla de la televizor. Si trebuie sa le stim daca vrem sa fim acceptati de ei. Cine draq se cred? Ei chiar cred ca noi vrem ca ei sa ne accpte. Ei chiar cred ca noi vrem sa stam cu EI. Sa discut ce cu ei? Sa vorbim de ultima pereche de adidasi pe care X si-a cumparato cu banii pe care i-a facut facand "afaceri' cu celulare? Sa vorbim despre cat de de mult Y iubeste pe Z, dar Z nu vrea ca Y e prapadit si n-are masina.

Neoficial: Eu i-as impusca pe rand, cate un glont la fiecare. Dar nu imi permit sa cumpar gloante. Arma am, dar imi trebuie prea multe gloante. Si cine ti-ar vinde atatea? Zic astia ca vrei sa pornesti un razboi.

Acum cateva veri am avut parte de o etalare a "fortelor" culturale care isi fac veacul prin satele Romanesti. Un sat din Oltenia, unde locuiesc bunicii mei. In satul asta sunt si romani dar si foarte multi romi. "tigani". Ei nu au nimmic ca la zici tigani. Ei singuri se numesc intre ei Tigani si sunt mandri de asta. dar cel putin acolo in satul bunicilor mei, si cred ca si in multe alte sate, ei nu sunt diferiti de roamnai decat prin culoarea pielii. Si asta arata ca majoritatea romilor nu sunt asa cum mult cred ca sunt. Hoti, talhari si altele. Cei pe care ii stiu eu sunt 100% romani. Vorbesc, traiesc si se comporta ca niste romani. Nici nu se considera o minoritate, si ceilalti "albi" nu cred asta. E exact ce am patoti noi. daca trei tigani sunt hoti, toti sunt hoti. Cum italienii cred ca daca 3 romani care s-au dius la ei au fost romi, toti romanii sunt niste romi, nespalatai, care nu au auzit de sapun si electricitate. Ca cultura la noi e frate cu coada vacii. De fapt adevarul despre aceste specimene italiene este ca ei sunt aia cu coada vacii in mana. Ei nu stiu nici istoria proprie natii. Nici macar nu stiu pana unde s-a extins Imperiul Roman. nici macar nu se gandesc ca poate este ceva legatura intre Imperiul "Roman" si poporul "Roman".

Si de unde stiu ei toate astea? De la televizor.

Me: Da stiu, mari goluri intre idei.

Despre cultura satului romanesc.

Toti au dvd-playere. Toti. Au desigur si televizor si telefon. Unii au calculator si putini au si internet. Dvd-urile au mai multe intrebuintari daca nu stiati. Le folosim ca DVD, ca suporturi pentru cana cu vin, pentru cratita cu friptura. Le tinem in soare ca stralucesc si le aruncam prin nisip. Itram in casa si le folosim iarasi ca DVD. Dar surpriza nu mai merg!

"F.t.ti m.rtii m.atii de soarta unde il mai vad eu pe Salam. Deseara iara faceam bairam cu el la microfon si nu mai mergi. Nus Bune ba deloc astea, azi merge, maine Numa merge . Am dat 5 lei degeaba pe el. Atat costa, 5 lei, ca le cunparam de la nea Vasile care le aduce de la oras. Ca el se ocupa cu astea. El nu castiga nimic. Le aduce la 5 lei, le vinde la 5 lei."

Sigur ca da. Nea Vasile e om bun frate. Am intrebat si eu, daca nea Vasile are calculator si intrenet. Ce sa vezi, are. Deci 5 lei da pe Dvd, cu 5 lei le vinde. nu castiga nimic. Nea Vasile face asta, cand voi lua eu bacu la mate.

Afaceristi ce sa ceri. Dar nu ai cum sa il invinovatesti cu ceva. Nea vasile nu este problema. Problema este atunci cand chiar "muzicienii" isi pirateaz "albumu" ca sa nu plateasca taxe si altele. Clientu cumpara cai mai "eftin", vanzatorul i-a si el profitul lui, iar restul ajunge in bunzunarul "muzicianului". Si cand sunt prinsi, zic ca ei de fapt au incercat sa ajuta "industria" muzicala. Asa pot tine pretul cat mai jos ca oricine sa isi permita sa cumpere. da mah, dar daca chiar vi faceti asta, ce sanse mai are ala care v rea sa faca totul legal sa isi mai vinda albumul? Cum draq ajutati voi industria muzicala? Voi o distrugeti si de fapt ajutati industria pirateriei. Dar nu conteaza ca facem rau in relaitatea, atat timp cat credem ca facem bine....

~ to be continued ~

0 Response to "Diverstisment. TV. Realitate. (In)Cultura. Part I"

Trimiteți un comentariu

Esti ciumpalac comenteaza, esti neciumpalac comentezi pe propia piele!