Primul hack: Propiul nostru favicon

Postat de Unknown On 20:58:00

Ce este un favicon?

Faviconul este o imagine (icon) pentru un site ce apare langa url in browser, sau langa numele siteului intr-o lista de bookmarks. Faviconul este de obicei o imagine in format .ico sau .png de marime 16x16 (sau mai mare), insa browserele mai noi suporta si format .GIF (pentru un favicon animat). favicon_exemplu


Cum schimbam faviconul in Blogger?

Presupunand ca stim deja cum sa modificam un template blogger, procedeul de a schimba faviconul este foarte usor si nu necesita decat putina atentie si un scurt copy - paste.

<link href='adresa_poza.ext' rel='shortcut icon'/>
<link href='adresa_poza.ext' rel='icon'/>

Codul de deasupra trebuie inserat imediat sub <title><data:blog.pageTitle/></title>, iar adresa_poza.ext  se inlocuieste cu adresa unde se gaseste poza ce va deservi pe post de favicon. Si atat, bravo ai reusit sa schimbi faviconul in blogger! Foarte usor, simplu si mai ales rapid.

De ce sa modificam faviconul?

Majoritatea bloggerilor folosesc faviconul standard blogger. Acesta nu este un lucru rau insa pentru a iesi din multime trebuie sa avem un blog care sa fie cat mai unci cu putinta atat in continut cat si in prezentare. Schimbarea faviconului este un proces simplu si rapid si merita luat in considerare.
De exemplu  avem doua favicons. Primul cel clasic de la blogger si al doilea putin mai spre un web 2.0. Dupa cum puteti vedea acesta este faviconul pe care il folosesc pentru Blego Help.
Un favicon care creeaza impresii bune va mari sansele ca unii dintre vizitori sa se aboneze la feedul blogului tau, chiar sa iti traga un bookmark din simplul fapt ca ii place faviconul tau.

Cum facem rost de un favicon?

Exista desigur doua metode. Fie cream propriul favicon sau imprumutam unul deja creat. Deoarece un favicon este prezentat de obicei la o marime de 16x16, pentru a putea fi inteles de privitor trebuie sa fie cat mai simple posibil. De exemplu daca te gandesti sa scrii titlul blogului pe favicon, gandeste ca la o marime de 16x16 oamenii nu vor distinge decat o pata de culoare, de aceea faviconul de obicei nu ilustreaza mai mult de doua litere.
In concluzie este usor sa creezi un favicon, ce reprezinta o litera sau doua din titlul sau adresa de url a blogului tau, folosind un program de editat poze precum Paint.NET sau GIMP. Le gasiti pe ambele gratis pe filehippo.com

Daca vreti sa va inspirati sau chiar sa folositi (desi nu recomand folosirea unui favicon de-al vreunei corporatii) un favicon deja creat puteti vizita MpP Favicon Gallery unde gasiti sute de faviconuri atragatoare.

Pentru a putea fi folosit favicon-ul trebuie mai intai urcat pe un web host. Puteti folosi google pages, photobucket sau chiar hostul blogger picasaweb.

1 Response to "Primul hack: Propiul nostru favicon"

  1. Blog Help Said,

    Foarte bun tutorialul, dar de cand cu noua interfata schimbarea faviconului este o treaba usoara si accesibila oricui, daca se urmaresc pasii din acest tutorial.

     

Trimiteți un comentariu

Esti ciumpalac comenteaza, esti neciumpalac comentezi pe propia piele!